tips från coachen

2009-10-28 14:55:28

Har varit ute och gått en ordentlig runda nu, och har även hunnit få i mig lite mat.
började tänka på när jag var ute och gick att möjligheten finns ju att man stöter på en björn i mina hemtrakter, eftersom att björnar oftast bor i skogen...
så här är ett tips från coachen:

"Hur du ska bete dig om du möter en björn

Oftast undviker björnar kontakt med människor. Som regel har björnen känt lukten på långt håll och gett sig av. Men om vinden ligger fel och björnen inte känner vittringen kan man plötsligt stå öga mot öga med en björn.

Om du möter en björn som är lugn ska du ge sig till känna genom att säga något, men skrik inte. Björnar ser dåligt och förstår den att det är en människa som kommer, minskar risken för att den ska bli osäker och därmed rädd och aggressiv. Gå sedan sakta därifrån samtidigt som du håller koll på vad björnen gör.

Om du möter en björn som har ide, kadaver eller ungar i närheten kan den vilja få bort dig. En uppretad björn kan göra en skenattack för att skrämma bort en fara, den viker då oftast av och avbryter attacken. Visa tydligt att du är en människa och backa därifrån. Undvik hastiga rörelser.

Om björnen går till attack, försök distrahera den genom att slänga ett föremål, som ett klädesplagg eller en bärhink, framför den. Fullföljer den attacken bör du rulla ihop dig på marken och visa att du inte utgör något hot."





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0